Moldavië

Na jarenlange hulp te hebben verleend aan Roemenië en Oekraïne werd in 2010 besloten de hulp uit te breiden naar Moldavië, omdat dit land geldt als één van de armste landen van Europa.

Moldavië wordt in het westen en het zuiden begrensd door Roemenië en in het noorden en oosten door Oekraïne, de officiële landstaal is Roemeens. De hoofdstad is Chisinau en dat is ook de plaats waar het hoofdkantoor staat van onze relatie in Moldavië, namelijk de Unie van Baptisten-Evangelische christelijke kerken in Moldavië.

 

De Baptistenkerk werkt dan vanuit Chisinau door het gehele land en wij komen

daardoor ook in diverse plaatsen in Moldavië. In het noorden zijn dat de plaatsen Soldanesti en Rezina en in het zuiden is dat Cahul, Crihana Veche en Calibas. Een mooie bijkomstigheid is dat een Nederlandse zendelinge met haar man en kinderen in Rezina wonen, bij een bezoek aan het noorden van Moldavië vertaalt zij dan meestal voor ons.

 

Moldavië wil graag bij Roemenië en bij Europa behoren, maar daardoor ontstaan er op dit moment grote problemen. Vanwege de strenge Europese regelgeving voor kindertehuizen heeft de Moldavische overheid besloten om veel kindertehuizen, die niet aan deze normen voldoen, te sluiten. De kinderen komen op straat terecht met alle nare gevolgen van dien.

De Baptistenkerk trekt zich het lot van deze weeskinderen aan en is daarom begonnen met het starten van wees-gezinshuizen. Hiervoor worden grote huizen gebouwd waarin een gezin, behorend tot de Baptistenkerk, gaat wonen en dan meerdere weeskinderen gaat opnemen.

Verder hebben de meeste Baptistenkerken een gaarkeuken waar mensen meerdere keren per week een maaltijd kunnen krijgen, wij ondersteunen dit werk door een geldelijke bijdrage te geven voor voedsel, olie of margarine. Ook sturen we groentezaadpakketten, zodat mensen met wat grond hun eigen groenten kunnen gaan verbouwen.

Verder sturen wij jaarlijks 3 of 4 transporten met hulpgoederen naar Moldavië, deze goederen worden door de diaconale raad van de Baptistenkerk verdeeld naar de contacten die zij hebben, zoals, ziekenhuizen, scholen, kindertehuizen, bejaardentehuizen, enz.

 

Belangrijk om te vermelden is dat vanuit de Baptistenkerk de hulp zoveel mogelijk ten

goede komt aan alle instanties en mensen die dat nodig hebben, onafhankelijk van

religieuze, culturele of sociale achtergrond.